:: aku hanyalah seorang manusia yang masih bertatih mencari ilmu Allah yang sgt luas.. kalau ade silap dan salah sila KOMEN yer..Kongsilah Ilmu Walau Sebesar Zarah ::

Friday, 21 December 2012

study 2 weeks

        السلام عليكم
          بسم الله الرحمن الرحيم

ALHAMDULILLAH
start hari ni, 22/12/2012 adalah study week.. 
disebabkan oleh aku start final exam pada 7/1/2013, jadi aku panggil study week aku adalah study two weeks.. am i right? >_< betol lah~ 

ALHAMDULILLAH
habis dah kuliah untuk sem ni,, study 2 weeks ni aku nak struggle betol2,, 
nak usaha sungguh2..in shaa Allah,, 
berikan aku kekuatan, kerajinan, dan ketabahan untuk menempuh final exam ni.. ameen~
result gempak ke x.. 4 flat ke 3flat ke.. itu blakang kire.
y penting sekarang aku usaha dulu,, berdoa dan tawakkal pada ALLAH.. 

semoga aku dan kawan2 aku iaitu Faizatul Akmal, Ainaa Nabihah, Aisyah, Syahidah, Aina Puteri dan classmates aku yang tersayang dapat mencapai kejayaan dalam final ni.. in shaa Allah,, same2 kite berdoa ye sahabat.. 


kawan2,, kita jangan jadik mcm ni ek,, huhu.. study awal2


kita pandang ke depan,,, jangan pandang blakang.. 

goodLuck frenss.. semoga kita same2 masuk dean's list tahun ni.. ameen~



kita,,,,,,,,,,,, one day
first class degree! 

btw, maaflah sebab x sempat nak update blog,, ni baru ade mase setelah berkurun lamenye x update dek kerana busy tahap menteri.. hee. 

ok, stakat ni saje dulu,, wassalam
senyuumm sokmo dehh ^__^




 

Saturday, 17 November 2012

aku tahu aku tak baik


         السلام عليكم
          بسم الله الرحمن الرحيم


Diri ini pernah berdosa
Diri ini pernah merasa jauh daripada Allah
Bisik hati kecil ini
" Siapa yang menjauh?? aku atau Allah? "
Jawapan itu tidak perlu dijawab
Aku tahu, aku yang menjauh
Allah sentiasa ada bersamaku
cuma..
diri ini lupa.

Diri ini pernah merasa betapa resahnya
Gelisahnya
Risaunya
bila diri terasa berdosa

Dosa itu perkara ghaib kan?
Jadi bisakah kita merasa berdosa?
Jawapanku.. 
YA!
Tiada ketenangan dalam diri
Semua perkara dirasakan salah
Jiwa tidak tenteram
Itu tandanya dosa

Aku selalu terfikir
Jika dosa itu berbau busuk
Inginkah manusia lain berada dekat denganku? 
Astaghfirullah..
Ya Allah..ampunkan dosaku!

Aku tahu aku banyak dosa
Aku tahu aku tak baik
Sebab itu setiap hari
Aku cuba untuk mencari kebaikan
Mengisi masa lapangku dengan perkara berfaedah

Aku tahu aku tak baik
Sebab itu aku ingin berkawan dengan orang yang baik
Supaya tempias kebaikan itu dapat juga aku rasai

Aku tahu aku tak baik
Sebab itu aku mencari idola yang baik
Supaya mereka sentiasa membimbing aku ke arah kebaikan
Supaya mereka sentiasa mengingatkan aku pada Allah.

Aku tahu aku tak baik
Sebab itu aku ingin menyebarkan kebaikan yang aku dapat
Supaya orang yang tak baik seperti aku dapat bangkit dan sedar untuk mencari kebaikan
Kebaikan itu perlu disebar
Bak kata Fatimah Syarha :
Sebarkan bahagia

Aku tahu aku tak baik
Sebab itu aku tak ingin terus menjadi tak baik
Aku ingin berubah
Sekurang-kurangnya aku ada usaha untuk jadi lebih baik
sekurang-kurangnya aku ada niat ke arah itu
Semoga dipermudahkan oleh Allah

Aku tahu
menjadi baik itu mudah
tapi untuk istiqomah itu susah
hati ini perlu kuat
terlalu banyak kekurangan diri ini

Aku tak minta untuk jadi sempurna
Kerna ku tahu fitrah manusia itu tidak ada yang sempurna
Aku cuma ingin jadi baik
lebih baik daripada sekarang
Aku cuba
Pasti !

Sekurang-kurangnya hayatku ini tidak sia-sia
Semoga matiku husnul khatimah
Semoga matiku kelak ketika menyebarkan kebaikan
Semoga matiku dalam cahaya keimanan
In Shaa Allah

by : Farhana Ruslan

p/s : bersyukur jika kita sedar kita berdosa berbanding orang yang melakukan dosa tapi tidak punya rasa bersalah langsung. 
bersyukur kita masih dibangkitkan oleh Allah pada hari ini untuk bertaubat dan menyebarkan kebaikan. 

senyuummm sokmo ^ ^

Monday, 12 November 2012

1st time memanah


     السلام عليكم
          بسم الله الرحمن الرحيم




Dah lame nak try sukan memanah ni,,last2 tercapai gak hasrat di hati ni.. Alhamdulillah diberi peluang untuk cuba sukan memanah ni kat kolej,, 1st time belajar cara2 nak memanah..rupa2 nya susah gak prosedur nye.. ingat ke main tarik and lepas je anak panah tu.. huhu

memanah ni bukan calang2 sukan gak, sebelum diberi peluang untuk cuba memanah,, kena pamping dulu,, ikut jelah aturan nye,, sambil pamping tu kena cuba belokkan tulang lengan,, part ni agak susah la bagi aku yang baru kali pertama,,, kena belokkan lengan tu sebab nanti nak angkat busur, kena belokkan tulang lengan, actually aku pon x taw kenapa kena wat camtu,, tak sempat nak tuntut ilmu sampai habis hari tu...mungkin nak bagi stabil kot.. hee

lepas pamping baru la dapat try memanah... rupa2 nya nak tarik anak panag tu bukan guna tulang lengan tapi guna tulang kipas ( belakang bahu ), lepas tu tulang kat tapak tangan plak kena lurus dan bahagian hujung jari plak kena cangkuk untuk tarik anak panah.. banyak involve tulang.. serius kekok sangat.. mase tarik anak panah,, fuhh susah gak..tp try untuk fokus pada titik tengah board yang kaler kuning tu.. tp apakan daya.. dapat garisan paling luar je... itu jela yang cek mampu..



sebenarnye nak try beberapa anak panah lg..tp disebabkan latihan bola tampar dah nak start. terpaksa lah aku pergi membawa diri..

Tapi serius best sgt leh try sukan ni.. insyaAllah ade mase,, aku akan turun dan semoga aku terpilih untuk mewakili kolej dalam sukan ni dalam SUKMUM..hopefully.. i'll try my best.. buat mase ni aku fokus untuk sukan yang memang aku jadi 'main player' iaitu bola tampar.

Kalah menang adat permainan.. yang penting puas hati. =)

Sebenarnye sangat teruja untuk masuk sukan memanah. Rasa bangga sebab dapat cuba sukan yang Rasulullah dan tenteranya selalu berlatih untuk perang.  

k wassalam
senyuuummm sokmo deh =))

Friday, 2 November 2012

Mencegah lebih baik daripada merawat


         السلام عليكم
          بسم الله الرحمن الرحيم

ALHAMDULILLAH, kalau kita masih mempunyai badan yang sihat wal afiat, masih boleh melangkah mencari ilmu yang Maha Pencipta. Alhamdulillah hari ni kita sihat, tapi kita tak tahu esok kita masih lagi sihat atau tidak.  Tubuh badan adalah anugerah Allah yang tidak ternilai, jika diberi pilihan sama ada segunung emas atau badan yang sihat. Semestinya kita akan pilih tubuh yang sihat. Kerana,, apa gunanya segunung emas kalau hidup terlantar di katil hospital. Apa gunanya duit berjuta kalau hidup seperti tiada makna. Tiada nikmat makan, berjalan, bermain, berkomunikasi, dan lain2. 



Kesihatan adalah amanah Allah terhadap hambanya. Dengan kesihatan yang baik, akan memudahkan kita melakukan ibadat kepada-NYA. Lagipun qawiyyul jismi ( sihat tubuh badan ) termasuk dalam 10 muwassafat tarbiyah. Oleh itu, sebagai umat Islam, kita perlu menjaga kesihatan untuk menunjukkan betapa Islam menitik berat tentang kesihatan umatnya. Umat Islam adalah umat yang kuat, jangan kita menjadi lemah dek kerana kesihatan yang tidak terjaga.



 Jika kita imbas kembali betapa kuatnya tentera2 Salahuddin al-Ayubi dalam peperangan, betapa beraninya tentera Islam dalam pertempuran demi menegakkan agama Allah. Bayangkan jika Salahuddin al-Ayubi ingin memilih tenteranya dalam kalangan kita sekarang,, adakan kita akan terpilih??? tanye diri sendiri.  Nabi Muhammad mempunyai tubuh badan yang cergas, badan nabi gagah dan tegap kerana Baginda menjaga pemakanan dan selalu bersukan. Ikutilah sunnah nabi. Bukan sunah nabi dalam poligami je yang beriya nak ikut. ( Ops, tetibe lari topik.. haha. poligami2 ) . Nabi selalu menunggang kuda, memanah, berpedang, berlumba unta dan macam2 lagi. Makanan yang nabi suka makan plak telah saye ulas dalam entry sebelum ni  

Jika kita masih lagi sihat wal afiat, KEKALKAN. Jika kita sudah sakit. RAWAT. tapi of course lah mencegah lebih baik daripada merawat. Kebanyakan daripada kita lupa untuk jage kesihatan ketika sihat, sudah sakit baru insaf dan mula nak jage kesihatan, tapi mase tu dah terlambat. Tapi walaubagaimanapun, ikhtiar lah untuk mendapat kesihatan yang baik. Selagi kita masih bernyawa. Hargailah tubuh badan kita. 

Saye sangat percaya bahawa WE ARE WHAT WE EAT. 
lihatlah apa yang kita makan setiap hari........................ 


cek balik kualiti dan kuantiti makanan harian kita. Menepati piramid makanan tak? Mungkin r orang cakap benda ni remeh la.. tapi tidak bagi saye. Jangan sesekali pandang ringan terhadap piramid makanan. 

Secara ringkasnya, setiap hari makanan kita mengandungi karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan lain2 sebab kita makan nasi, ayam, ikan, minyak, sayur dan buah. Kualiti makanan kita bergantung kepada kuantiti makanan yang kita ambil. Untuk mencapai diet yang seimbang, kuantiti makanan mesti mengikut piramid makanan. 

Karbohidrat yang kita makan ( nasi, roti dll ) akan ditukar kepada tenaga dalam badan kita, kita menggunakan tenaga untuk segala proses seharian seperti bergerak, berfikir, bernafas, dll. Tetapi, lemak tidak digunakan sepenuhnya di dalam badan, lemak akan disimpan di bawah permukaan kulit kita. lemak inilah yang dipanggil 'Adipose tissue' yang menyebabkan kita nampak gemuk. Lemak ni hanya akan ditukar kepada tenaga jika karbohidrat sudah habis di dalam badan, contohnya ketika kita berpuasa. Sebab itulah kita digalakkan untuk berpuasa 2 kali seminggu iaitu hari isnin dan khamis, salah satu sebabnya adalah untuk kesihatan di samping ibadat pada Allah. 

Kalau kita tak senaman dan tak pula berpuasa, macam mane lemak dalam badan nak dikurangkan? Jadi, setiap hari kita hanya akan menambah lemak. Semakin hari semakin banyak adipose tissue underneath our skin. ( eh tetibe berkencek BI..hewhew ).  Sebab tu semakin hari badan makin gemuk. Bila badan banyak sangat lemak, maka akan timbullah pelbagai jenis penyakit seperti diebetes, darah tinggi, penyakit jantung, buah pinggang rosak, heart attack, strok dan macam2 lagi. Hal ini kerana lemak telah menyempitkan atau block terus salur darah kita, and trust me this situation is really dangerous. 

so.. ape yang saye nak tekan dalam entry ni adalah mencegah lebih baik daripada merawat. Lebih baik kita prepare jage kesihatan awal2 daripada kite prepare duit untuk buat pembedahan. Bila dah sakit, semua nikmat dunia hilang, makan kena berpantang, stress sebab tak boleh nak bersosial dengan masyarakat, sedih sebab terasa diri menjadi beban kepada yang menjaga di rumah dll. 

Salah satu daripada nafsu manusia adalah nafsu makan. Mukmin yang kuat adalah yang berjaya mengalahkan nafsunya. Makanan yang tak berkhasiat macam kek, pizza, air gas dll boleh je nak makan, tapi terlalu jarang, Jangan berlebihan sampai setiap hari makan sudah. 


Nauzubillah. saye tak nak SAYE dan AWAK sakit, jadi same2 lah kita jage kesihatan demi menjaga anugerah ALLAH yang sangat berharga ni. SAYE sedih kalau saye sakit and saye sedih kalau tengok orang di sekeliling saye sakit. Sebagai anak, isteri, ibu, sahabat, coursemates, roomates, same2 lah kita ingat mengingati antara satu sama lain. SAYA SAYANG KAMU SEMUA SEBAB KAMU SEMUA SAUDARA SAYA JUGA. 

sekian sahaja untuk entry kali ni.
senyuuummm sokmo dehhh =)))))
wassalam

Tuesday, 30 October 2012

Lega sudaa


         السلام عليكم
          بسم الله الرحمن الرحيم

fuuhh lega,,, Alhamdulillah 1st round test sudah berakhir pada pukul 1 petang tadi. Rasa ringan je kepala nih, dah saturated la katakan. memory full memory full... tadi mase tengah test, abis semua benda yang dihafal daripada kelmarin hingga hari ni bercampur aduk macam nasi kerabu.. macam nasi ambang pon ade. BLANK kejap. macam mane pon result nanti, aku redha =)))))) sebab aku dah usaha setakat yang mampu,, sekarang otak sudah rasa ringan yang amat......... 

haaa,, macam ni la kot rasenye... eh, over la pulak =__=

sekarang tiba masa lak assignment untuk menyelubungi diri ini..
lepas mid sem break,, 2nd round test plak akan menjelma,,  O.o
semoga dipermudahkan oleh Allah... aminnn.. 

semoga semua result aku A.. insyaAllah

ok la..
senyyuuummmmm sokmo deh


Thursday, 25 October 2012

Jangan merungut dan menghina.


            السلام عليكم
          بسم الله الرحمن الرحيم


             Mengikut kamus hidup aku, merungut ni bermaksud perkataan yang menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu perkara. Seseorang yang kuat merungut adalah orang yang tidak bersyukur dengan apa yang telah ditetapkan oleh Allah, tidak puas hati dengan rezeki Allah, dan tidak redha dengan takdir Allah. Nauzubillah.

            Menghina pula adalah mengeluarkan kata2 kesat terhadap sesuatu perkara.



             Memang lumrah seorang manusia untuk mempunyai perasaan tidak puas hati. Sebenarnya tidak salah merungut dengan niat supaya perkara yang dimaksudkan itu dapat diperbaiki. Jadi, rungutan itu perlulah disertai dengan cadangan untuk membaik pulih keadaan. Yang salah adalah setiap hari merungut tetapi rungutan hanya tinggal rungutan. Maksudnya hanya sekadar merungut tetapi tidak memberi pendapat atau cadangan supaya perkara yang tidak disukai itu tidak berulang lagi.

Aku nak bagi satu situasi :

Situasi A

Ali : Seriously makanan kat sini tak sedap langsung. Nak muntah aku makan..weekkk! Geli tekak aku.

Abu : Tahu takpe, dahla berminyak, tawar plak tuh.. sial punye tukang masak.

Ali : Setiap hari makan makanan macam ni, hampeh tol.

Abu : ......................

Ali : ......................

..................................................

Situasi B

Siti : mahal la yuran kolej ni. Kalau aku tahu tak hingin aku masuk kolej ni.

Mina : Tah, ingat aku ni tukang cop duit ke. Bodoh la pengurusan kat sini. Tahu cekik darah student je.

Siti : benci kolej ni.

Mina : *&*#^*&^#*&(*@

Siti : .............................

Mina : ..............................

              Dalam situasi A dan B di atas, biasanya rungutan seperti ini akan berlanjutan tanpa ada jalan penyelesaian.  Hanya rungutan, komen, kritikan, sumpah seranah je yang akan didengari. So, at the end.. apa yang kita dapat?? Membazir masa je, otak pon tak berkembang. Jangan sempitkan pemikiran dengan hal yang remeh macam ni. Allah dah tetapkan kita akan menghadapi situasi begini dan begitu. Allah nak uji macam mane hambanya akan menghadapi perkara ni. Allah dah bagi otak untuk berfikir dan menyelesaikan masalah. Bukan untuk menyumpah seranah dan memaki hamun perkara yang kite tak suke.

Aku nak tukar cara bercakap dalam situasi A dan B tadi.

Situasi A

Ali : seriously makanan kat sini tak sedap langsung. Yeekkk!!

Abu : takpelah Ali, kita dah tahu kat sini tak sedap, lain kali kite pergi kedai lain je.  Untuk hari ni, inilah rezeki kita. Alhamdulillah. Orang2 kat Somalia makan rumput je, tapi tak merungut pon. Kite ni, makanan tak cukup masin sikit, dah naik angin.

Ali :  erk..ok. aku mintak maaf.

See? Masalah selesai. Sesi sumpah seranah pon takde. Hidup aman sentosa. Bahagia dengan bersyukur.

Situasi B

Siti : mahal la yuran kat kolej ni. Kalau aku tahu tak hingin aku masuk kolej ni.

Mina : Benda dah jadi Siti. Macam ni lah, mulai hari ni kita jangan boros berbelanja. Kita berjimat-cermat. Jangan berbelanja mengikut kehendak nafsu, tapi berbelanjalah mengikut keperluan. Daripada kau merungut benda ni setiap hari, baik kau cari jalan penyelesaian. Masalah takkan selesai dengan rungutan kau tu.

Siti : betol jugak tuh. Baiklah.

            See? Sekali lagi aku nak cakap. Masalah selesai.
Yang aku tekan kat sini adalah aku tak mahu sesi sumpah seranah berlaku.



            Dalam banyak2 rungutan, rungutan terhadap makanan adalah perkara yang paling aku tidak suka. Makan sambil merungut. Walaupun hinaan, rungutan, komen, dan segala perkataan negatif dilemparkan kepada makanan itu, tetapi makanan tersebut tetap juga ditelan dan masuk ke dalam perut.  Tetap menjadi darah daging kite. Tetap memberi tenaga kepada kite untuk menjalani kehidupan seharian.

             Orang tua2 selalu cakap, jangan bergaduh ketika makan. Sebenarnye ada rasional di sebalik nasihat itu. kenapa? Sebab kita nak jaga makanan itu, supaya molekul makanan tidak bertukar menjadi buruk dan rosak. Kalau kita makan dalam keadaan marah, molekul makanan juga akan bertukar menjadi ‘marah’. Then, makanan ini akan menjejaskan kesihatan kita.

Tak percaya?
Saya buktikan.

Bukti 1. 
           Molekul air memahami persekitaran. Ia boleh ‘mendengar’, ‘melihat’, dan ‘beremosi’.  Perkara ni saya sudah terangkan dalam entry yang sebelom ni. http://dochana93.blogspot.com/2012/01/mujarabnye-h2o.html .
Apa yang kita makan, tak kire masak ape. Kandugannya mempunyai air.  Hatta dalam badan kita juga, 60% nya adalan H2O.

Bukti 2.
            Seorang saintis juga telah mebuktikan bahawa molekul memahami kita dalam eksperimen nya terhadap sepinggan nasi. Beliau membahagikan nasi yang sama ke dalam dua buah pinggan. Nasi dalam pinggan A sentiasa dipuji dan didengarkan dengan perkataan2 indah dan positif seperti cantik, sedap, bagus, dll. Manakala nasi dalam pinggan B didengarkan dengan perkataan negatif seperti hodoh, bodoh, buruk, jijik,  dll. Selepas sebulan, nasi dalam pinngan A masih lagi cantik, putih dan elok tetapi nasi dalam pinggan B telah basi dan buruk. Ini membuktikan bahawa molekul2 dapat memahami emosi manusia.

Bukti 3.
           Ustaz Haslin Baharin pernah bagi ceramah teantang suami isteri.  Katanya, suami kena layan isteri dengan baik supaya ketika isteri masak, makanan itu dimasak dengan penuh kasih sayang, zikrullah, dan kata2 yang baik je.  Kalau isteri masak dengan stress, menyumpah suami dengan perkataan yang tak elok, makanan yang dimasak itu akan menjejaskan kesihatan suami, sebab tu biasanya suami yang mati dahulu sebelum isteri. Mungkin bunyinya macam seloroh sahaja, tapi aku percaya.

Bukti 4.
             Kebanyakan nasihat oarang2 tua mempunyaii rasional yang lojik. Samalah juga dengan nasihat supaya tidak bertengkar ketika makan. Aku percaya inilah sebabnya.

ketika makan, please3 lah jangan mengeluarkan kata2 yang negatif, kita bersyukur dan zikrullah. syukur dengan rezeki yang kita dapat, At least, kite masih dapat menikmati makanan yang sempurna, ingatlah orang2 yang dalam kesusahan, makanan takde, minum air sungai je. Bayangkan kalau kita hulurkan makanan yang kite cakap kurang masin, tak sedap langsung, tak cukup ini itu, kepada mereka. MasyaAllah betapa bersyukurnya mereka. Allah beri kita sedikit kemewahan, tapi kita tidak bersyukur.
Renungkanlah.



lepas ni, jaga percakapan terutamanya ketika makan.
kerana lidah badan binasa.

Salam Aidiladha 1433 Hijrah.

Assalamualaikum.
senyuuum sokmo deh

Thursday, 18 October 2012

My baby nex


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

pada 14/10/2012, tepat jam 3 petang.. tibanya sebuah skuter suzuki nex berwarna pink lembut di kolejku.. teruja, gembira, cemas, sume ade.. terima kasih kepada ayah sedare ku yang susah payah membawa skuter tu daripada Cheras. Alhamdulillah selamat sampai. 

start daripada 14/10/2012....
Alhamdulillah, perjalanan aku untuk kemana-mana menjadi semakin mudah, cepat, pantas, dan efisien. 

of course lah sebelum guna skuter tu, umi dan abah pesan buat solat hajat untuk keselamatan sepanjang menggunakan skuter. Alhamdulillah solat hajat sudah pon aku tunaikan secara persendirian, aku juga ade minta bantuan tok imam kolej aku untuk buat solat hajat jugak. Setelah berdoa, aku berusaha menjadi pemandu yang berhemah, dan selebihnya aku tawakal pada Allah. InsyaAllah semuanya selamat. 

Di kesempatan ini, inginku mengucapkan jutaan terima kasih pada abahku yang tersayang, kerana menghadiahkan aku skuter ni, 
" abah,,Farah guno skuter ni wat blaja.. timo kasih abah.. " <3 <3
" farah jago skuter ni molek2 deh " hehe

ni la baby baru ku,,, pinky betol ! dah tak banyak pilihan, nk wat camne.. ade kaler putih, hijau n pink je. tapi kalo ade banyak pilihan pon,, kemungkinan besar aku pilih kaler pink jugak..hohoho

syukur sangat dengan pemberian ni. Alhamdulillah. 

ok lah, 
stakat ni je dulu.. takde idea lagi nak update blog tajuk ape sebenarnye sebab sangat serabut dengan test yang bertimbun-timbun. semua berkumpul pada tarikh yang same yakni 24/10/2012.. 
semoga dipermudahkan segala urusan oleh Allah.. insyaAllah.. ameen.

senyuuummmm sokmo =))) 
btw, awat skema bebenor ayat aku dalam nih.. huhu.. pape jela,, ayat ni keluar ikut mood jugak. 

Thursday, 11 October 2012

Permudahkanlah


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

Rabbi Yassir Wa La Tu'assir 
Maksud: Wahai Tuhanku, permudahkanlah dan janganlah Kau susahkan

Setelah melalui test Applied Microbiolgy, Biochemistry, dan Microbial Physiology setiap minggu berturut-turut, tiba pula masa untuk di'test' dalam subjek Fundamentals technique of biotechnology, Metabolite and secondary metabolism, dan Cell and Tissue culture untuk minggu seterusnye sampai la tibanya Hari Raya Haji, report Microb pon kena hantar jugak di samping perlu menghadiri latihan bola tampar untuk SUKMUM. Nasib baik JKP kemas, BIOtech Club, and PMK tak start lagi. 

Apa-apa pun, semoga diri ini sentiasa tenang dan dipermudahkan segala urusan oleh ALLAH. aminn ~ 



That's why lah diri ini sudah lame tak update blog dek kerana busy tahap Menteri Pelajaran. Masa sangatlah berharga, stress memang stress but i like this kind of stress,,i means 'stress because of study'. Selain daripada stress belajar, aku tak perlu nak stress perkara lain,, contohnya stress sebab family, boyfriend ( x payah nak pasang boifren, buat serabut je ), kawan2, kewangan.. so far, aku amat bersyukur padaMu Ya ALLAH, aku rase tenang. Betullah kalau kita nak bahagia, kita kena bersyukur, ALHAMDULILLAH.

Yup, aku tenang sekarang. i cannot describe how happy i am. i just want to say  الحمد لله

Tipu la 
kalau aku cakap aku takde masalah langsung. i do have some problems. but Allah 


ease those problems to me.  Thank you.  





tak sabar nak balik raye haji, miss my family soooo much! especially my 
UMI and ABAH. <3 <3 

ya Allah, lindungilah aku dan keluargaku di dunia dan akhirat, lindungi kami
 dari segala bala bencanamu, 

api nerakamu, godaan syaitanmu, syirik2 kecil serta dosa dan hutang. Berkati
 dan redhailah kehidupan kami. 



aminn~ 



dan,, semoga adikku Fatin Najwa yang sedang menghadapi PMR, semoga
 dipermudahkan olehNYA. 

aminn ~ 





inilah dia budak yang tengah exam.. hehe.. 



ade sorang lagi yang akan exam,,, SPM punyer.. name adik sulung aku ni..
 Fatin Nabila..

goodLuck jugak,, hee





insyaAllah ~ 

Biiznillah ~ 



ok, stakat ni dulu, 



senyuuummmm sokmo deh   =)))

Friday, 21 September 2012

bersyukurlah dengan apa yang ada


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

Setiap kali aku melihat apa sahaja di sekeliling ku,, ku bisikkan dalam hatiku,, 

ALHAMDULILLAH


bersyukurlah kita masih mempunyai hati. 
kita masih mempunyai badan, 
kita masih mempunyai keluarga,
kita masih mempunyai sahabat,
kita masih mempunyai alam sekitar,
kita masih mempunyai negara yang aman,
dan macam2 lagi yang kita ada,

tapi yang paling penting kita masih ada dan akan sentiasa ada ALLAH. 
insyaAllah ~ 

atau mungkin kita terlupa akan semua itu? hingga lupa untuk memanjatkan kesyukuran pada Illahi.

dalam fikiranku, tidak pernah ku padam satu ayat ini : 

" if we want to be the happiest person in the world,
just appreciate everything in our life. " 


Dimana jua kita berada, dengan siapa kita berada, bagaimana keadaan kita, 
cuba untuk bersyukur,
walaupun kita sedang dilanda masalah atau tidak puas hati dengan apa sahaja,,
cuba untuk bersyukur, 
then baru kita akan rasa tenang dan gembira. 

believe it. 

Bisik dalam hatimu bahawa ALLAH sedang menguji mu dengan situasi ini. 
Allah ingin melihat sejauh mana tahap kesabaranmu dan keimananmu.

Satu lagi ayat yang selalu aku ingat : 

" Kita yang perlu menguasai suasana bukan suasana menguasai kita. "  

Aku ingin bagi contoh hubungan manusia dengan manusia. ( Hablu minannas ) 

Kemana sahaja kita pergi, hargailah semua orang.
ye aku tahu, kadang2 sesetengah orang ni sangatlah tidak disukai perangainya. 
mungkin dia biadap, banyak merungut, banyak songeh, mulut bising, garang, mudah melenting, pengotor, pemalas, atau apa je sifat yang tidak disenangi, 

ingatlah bahawa : 

" satiap satu keburukan seseorng, tersembunyi seribu kebaikan " 

kita nampak keburukan seseorang sebab kita dah set minda kita bahawa dia bersifat begitu begini. ( yang negatif ). tapi kita lupa untuk memandang mereka dari sudut positif, Itu kesilapan diri kita sendiri dalam menilai seseorang. Kita tak layak untuk menilai sesiapa dari segi fizikal, kerana yang layak menilai hanyalah ALLAH. hanya ALLAH yang tahu apa isi hati seseorang, siapa yang hipokrit dan siapa yang ikhlas. 

so, why not we just appreciate everyone aroud us,
sebab diri kita sendiri pon tak sempurna dan banyak keburukan,
terimalah seadanya.
Kita tidak boleh nak semua orang terima kita dengan perangai kita sedangkan kita tidak boleh terima perangai orang. 
please lah bertolak ansur dengan semua orang. 
hayati ayat ni betol2... 

TAPI still kita tak boleh terima?
still benci dan geram dengan perangai seseorang?
penyelesaiannya :
 Tunjukkanlah contoh yang baik kepada si dia.

kalau kita tak suka dia pemalas, tunjukkanlah kerajinan kita.
kalau kita tak suka dia suka cakap kasar, tunjukkanlah kelembutan cara kita bercakap. 
Tunjukkan sifat mahmudah dan hindari sifat mazmumah.
ya! itulah penyelesaiannya. 
mungkin dia hati keras sangat sehingga cara ini pon tak berkesan? nasihatilah dia dan doakanlah semoga ALLAH lembutkan hati dia dan memberi kesedaran kepadanya.

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada kerana kita mungkin akan hanya menyedari betapa pentingnya sesuatu ketika kita sudah kehilangannya. 
masa itu menyesal pon dah tak berguna.
ingatlah bahawa masa tidak boleh di undur kembali. 


Wallahu'allam..
kalau ada apa2 yang kurang atau silap.. sila kongsi, 

senyuummm skmo deh =)))) 


Wednesday, 19 September 2012

Senyumlah Sokmo


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

senyumlah senyumlah ahhaiii cek mek molek ~~~~ 

saje je nak cakap..
sebenarnye.........
sebenarnye kannnn.... 
kannn,,

SAYE SUKA TENGOK ORANG SENYUM

tak kire la sape,,
dimana
bila
bagaimana..
asalkan senyummm,,,
lagipon senyum ni kan sedekah..
jom bersedekah. =)))) 

senyuman ni memang sangat diperlukan..
especially masa aku tengah stress or sedih,,
bila tengok orang sekeliling aku senyum..
tu pon dah cukup kuat untuk mengubati kesedihan aku.
dan membuat aku senyum semula. 
walaupon orang yang senyum kat aku tu tidak dikenali,, 

contohnya hari ni,, setiap kali aku berselisih dengan rakan se hostel aku,, ( girl je )
sume senyummm,,
rasa happy tetibe wujud dlm hati ni,, haha

ermmm,, ajaib nye senyuman ni kan! 

dulu aku pernah rasa sangat sedih,
biasenye aku aku akan terperap je dalam bilik kalau sedih,
tapi hari tu tetibe je rase nak keluar and aku pergi satu karnival kat U aku.
aku berjalan tanpa tujuan, 
aku lihat semua orang di sekeliling aku,
gembira, ketawa, senyum
their happiness makes me happy.
walaupon mereka gembira bukan bersama aku,
tapi tempiasnya turut dirasa,, 
then, pelik bin ajaib nye aku lupa yang aku sedang sedih..

maybe aku lebih suke tengok orang sekeliling aku gembira berbanding diri aku sendiri..
senyuman orang sekeliling aku lebih penting bagi aku. 
contohnya senyuman family aku, kawan2 aku, 
senyuman  mereka sangat penting bagi aku. 

selama ni mungkin kita tak perasan bahawa senyuman kita sebenarnye mampu untuk mengubati kesedihan seseorang tanpa kita sedar. 
so start dari sekarang, 
" cuba untuk senyum walaupon senyum kepada orang yang tak dikenali. "
statement di atas tidak sesuai untuk yang berlainan jantina. hehe,





see? 
happy kan tengok semua orang senyum. 
semoga keluarga and family aku akan terus senyuummmm n happy sokmo..
insyaAllah..ameen 


Sunday, 16 September 2012

Cintakan masalah


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم


Adakah kita cintakan masalah kita?

erm,,cam pelik je kan,, biasenye mestila kita sangat2 tak suka + stress + benci + serabut + geram + malas peduli + yang sewaktu dengannya apabila ditimpa masalah. Kadang2 kalau dah terlalu stress dengan masalah, ada yang sanggup membunuh diri lantaran kerana tidak sanggup menanggung dan ingin lari daripada masalah.

Contohnya seorang pelajar yang bunuh diri kerana tidak sanggup menduduki SPM.
Ataupon seorang ahli perniagaan yang muflis lalu membunuh diri kerana tidak sanggup hidup dalam kemiskinan.
dan banyak lagi contoh2 lain yang sewaktu dengannya.


Adakah masalah akan selesai dengan cara ini? exactly NOT!
Hopefully we're not one of them, Nauzubillah ~

Masalah adalah ujian daripada Allah swt untuk menguji keimanan dan kesabaran hambaNYA.
Sudah tentu Allah tak akan membebani hambaNYA dengan ujian yang tidak mampu dihadapi oleh kita. Kerana Allah Maha Mengetahui akan manusia ciptaanNYA.
Semakin besar masalah yang kita hadapi sebenarnya kerana iman kita yang telah meningkat. That's why Allah ingin menguji keimanan tersebut sama ada iman kita kuat atau tidak. Sudah tentu, kalau iman kita lemah sekejap sahaja kita akan gagal dalam menghadapi ujian itu. Manakala kalau iman kita itu kuat, kita akan menang dan berjaya dalam ujian tersebut lalu meningkatkan lagi keimanan kita terhadapNYA. InsyaAllah.

Dan satu perkara yang kita perlu ingat semasa kita sedang menghadapi dan mengharungi ujian itu, ade seseorang yang ingin menjatuhkan kita. SIAPA DIA??

Sudah tentu dia adalah musuh ketat cucu Nabi Adam iaitu SYAITAN laknatullah.

Tatkala kita sedang mengerah tenaga dan fikiran untuk berjaya dalam ujian Allah, syaitan mudah sahaja datang dan berbisik kepada kita,

" Sanggup Allah memberi ujian seberat ini kepadamu walhal kamu tidak mampu untuk mengharunginya. "

" Allah tidak adil, kamu tidak iri hati kah melihat kesenangan orang lain sedangkan kamu dalam kesusahan? "

" Lebih baik kamu mati daripada menghadapi ujian ini. "

Macam itulah antara bisikan2 iblis yang akan kita dengar.


Dear Muslims...
We have to be strong!

Saye ade post satu statement kt FB saye petang tadi yang berbunyi :


.LOVE your problems.
jangan pertikai KENAPA kamu yang mempunyai masalah tu,,tapi fikir BAGAIMANA nak selesaikan masalah tu.
.problems can make you more mature in your way of thinking.

.believe it.

Inilah yang saya nak tekankan dalam entry saya kali ni. Kita kena cintakan masalah kita.
Be Positive.

Cuba kita cari something positive daripada ujian yang kita lalui itu.
Contohnya, kita mempunyai masalah sekian2. Masalah sekian2 inilah yang akan membuatkan kita lebih matang berfikir untuk menyelesaikan masalah kita.
Setiap masalah yang kita berjaya selesaikan, akan meningkatkan tahap kematangan kita berfikir.
Selain itu, setiap masalah yang kita cuba selesaikan dengan bantuan keluarga dan kawan2 akan merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Jangan lari daripada masalah sebab kalau kita lari, masalah tak akan selesai malah akan semakin bertambah. Percayalah.
Dalam dunia ni takkan ada seorang manusia pon yang tak pernah ada masalah, semua akan menghadapi masalah. Cuma yang berbeza adalah cara seseorang 'handle' masalah tersebut.

Adakah kita menghadapi masalah dengan tenang atau dengan keadaan stress?
By the way, stress yang teruk boleh menyebabkan migrain, Tak pasal2 lak dapat penyakit,
Bila dapat masalah, Ingatlah pada Yang Maha Esa, mengadulah padaNYA, insyaAllah Allah akan permudahkan segala urusan kita.


Mungkin juga Allah memberi kita ujian kerana DIA rindu untuk mendengar rintihan hati kita. Sweet kan <3
Semoga selepas ini kita akan menghadapi ujian dengan hati yang tenang. InsyaAllah. =)

senyuuummm sokmo deh ^__^

Nukilan daripada : Farhana.

Wednesday, 12 September 2012

AZAM ini,, ( please be strong )


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

reformat the brain.............
change the holiday mood to the study mood........................
reset the mind and nawaitu.................
tell the heart to be strong for the whole semester..................
please......
i know ALLAH want me to do the best for the sake of my family and my future................

seriously,,, why i'm nervous???
relax,
take a deep breath.
it's ok,, Allah always be with me, ameen

ok, subjek aku sem ni....
1. Biochemistry
2. Applied Microbiology
3. Microbial Physiology
4. Fundamentals of Biotechnological Techniques
5. Cell & Tissue Culture
6. Metabolite & Secondary metabolisme
7. First Aid

ade 2 course yang ade lab...
huhu..
rase cam tough sangat. jadi pelajar 2nd year ni..
memang wajib jadi seorang pelajar yang serius,,,
yang disiplin,,,
yang sabar,,,
yang tabah,,,
yang berani,,,
yang prihatin,,,
dan 'yang' yang sewaktu dengannya..
HOPEFULLY ~~~~~

ok, pasal AZAM,, azam jadi pelajar 2nd year..
1. tak nak pergi kelas lewat dah..
2. nak dapat dekan,,

boleh ke??? insyaAllah...
aku sangat2 pegang kata2 " HENDAK SERIBU DAYA TAK HENDAK SERIBU DALIH " dan " HANYA YANG BERUSAHA AKAN BERJAYA "
so, no more excuses!! study hard and smart..

aku tak nak banyak main dah sem ni.. hihihihihi

ok dah.

aku nak kenalkan coursemate aku yang paling aku sayang.. my bestfren....she's so lovely.. Iranian..

her name is Bahar. it means spring... wahh, no wonder she's so pretty! 

ni la kawan biotech yang paling baik ngan aku. 
aku mengaku,,aku tak pandai pon speaking.. aku main hentam je.. grammar tunggang-langgang..hahaha  
+,,+  but it's ok as long as she can understand me...

ok, from now on, aku akan busy dengan subjek2 aku and aktiviti kolej,, 
semoga berjaya! 

senyuuumm sokmo =))))))))) 









Tuesday, 4 September 2012

Heliza Helmi kat skolah Naim??



السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

wah2.. ex-sekolahku.. 
Sekolah Menengah Kebangsaan agama Naim Lilbanat, Kota Bharu, Kelantan.. 
makin hari makin hebat..Alhamdulillah.. 

Makin banyak lawatan daripada orang yang hebat2.. 
Pelajarnya pula semakin menyerlah dari segi akhlak dan akademik... Alhamdulillah..

rasa bangga.
sekarang Heliza Helmi lak datang sekolah ku untuk shooting.. ceewahh


Heliza Helmi bersama mudirah tersayangku.. 


bersama ngan Ustazah Hachinah.. 




comelnyeeee Heliza pakai uniform pengawas sekolah aku...


Di lokasi penggambaran drama 'Warkah Cinta' 12 episod bersama Imam Muda Nazrul, Nur Heliza Helmi, Riaz Sopian dan beberapa pelakon lain. Ditengah yang berbaju purple pink itu adalah ustazah maimunah, pengetua SMKA Naim Lilbanat yang merupakan jiran di KL suatu masa dahulu. Guru dan pelajar Naim Lilbanat very-very supportive. Jazakallah! (Drama Warkah Cinta akan bersiaran di TV Al-Hijrah pada 27 November nanti, insyaallah =)

rindu lak kat sekolah naim,,, huhu

k la.. senyumm sokmo deh =)) 

Sunday, 2 September 2012

apa yang Rasulullah s.a.w. suka makan ?


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

Saye sangat percaya dengan kata-kata " We Are What We Eat ". 
yup! kita akan jadi apa yang kita makan... maksudnya tahap kesihatan kita, tahap prestasi otak kita, tahap kecerdasan minda kita, berlaku selari dengan apa yang kita makan. 

i believe that.

Rasulullah s.a.w. mempunyai badan yang tegap dan sihat. Di samping menjaga pemakanan, Baginda suka bersukan terutamanya sukan memanah dan menunggang kuda dan unta. 

saye nak share dengan rakan seperjuangan sekalian tentang diet Rasulullah s.a.w... info ni saye dapat mase dengar ceramah daripada Ustaz Izhar Ariff dalam bulan Ramadhan baru-baru ni. 

1. Buah zaitun.

2. Daging kambing.

3. Delima.

4. Lemon.

5. Daging bakar.

6. Bawang.

7. Cuka.

8. Garam.

9. Air Kosong.

10. Susu.

11. Tamar / kurma.

12. Buah-buah segar - Tembikai

makanan-makanan inilah yang Rasulullah s.a.w. gemar. Kebanyakan makanan kegemaran Rasulullah dinyatakan di dalan al-Quran.

Allah berfirman yang bermaksud : 

" Dan Dialah ( Allah ) yang menjadikan ( untuk kamu ) kebun-kebun yang menjalar tanamannya dan yang tidak menjalar ; dan pohon-pohon tamar dan tanam-tanaman yang berlainan ( bentuk, rupa, dan ) rasanya ; dan buah zaitun dan delima, yang bersamaan ( warnanya atau daunnya ) dan tidak bersamaan ( rasanya ). Makanlah dari buahnya ketika ia berbuah, dan keluarkanlah haknya ( zakatnya ) pada hari memetik atau menuainya ; dan janganlah kamu melampau-lampau ( pada apa jua yang kamu makan atau belanjakan ) ; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampau-lampau. ". 

( Surah al-An'aam : 141 ) 



Rasulullah s.a.w. mempunyai prinsip pemakanannya sendiri iaitu makan makanan yang HALAL dan tidak makan terlalu banyak. 
Walaupun makanan2 yang tersenarai di atas itu adalah makanan kegemaran Nabi, tapi Nabi hanya makan dalam kuantiti yang sedikit sahaja. 

" Makan apabila lapar dan Berhenti sebelum kenyang "

takdela macam kita kan,, mentang2 lah ayam goreng tu favourite food kite,, makan seekor ayam pon x cukup lagi,, haa,, itu dah lebih.. macam dalam ayat di atas : Allah tak suka kepada orang yang melampau-lampau.  



Menariknya, semua makanan2 kegemaran Baginda Rasulullah s.a.w. ini apabila dikaji oleh saintis2 sekarang,, khasiatnya sangat banyak !

contohnya buah kurma, seorang saintis telah melakukan kajian tentang buah kurma ni dan menjadikan dirinya sendiri sebagai sampel kajian. Semasa mengandung, beliau telah mengamalkan makan buah kurma 7 biji sehari sehinggalah beliau melahirkan, dan menakjubkan bayi yang dikandung sihat dan mempunyai kulit yang sangat halus dan putih tanpa sebarang cela. 
Apabila mengandung untuk kali kedua, beliau tidak mengamalkan makan buah kurma dan bayi yang dilahirkan tidaklah secantik dan sesihat bayi yang pertama. 

Selain tu, buah kurma juga mengandungi protein, serat, glukosa yang tinggi, zat besi, vit A dan vit C. Kurma juga dapat mengurangkan risiko penyakit strok, masalah usus, dan sembelit. 

No wonder lah kurma menjadi makanan yang paling digemari Baginda, khasiatnya sungguh menakjubkan. 

macam mana dengan kita? try amal pemakanan Nabi Muhammad s.a.w. ni,, insyaAllah kesihatan terjamin. dan cube elakkan makanan seperti fast food ( KFC & mcD ) , maggi, junkfood, dan yang sewaktu dengannya. 

ingatlah " Mencegah lebih baik daripada Merawat ". so, jangan tunggu dah sakit terlantar kat hospital baru nak jage makan..sila start drp sekarang.  

akhir kata --->> MAKAN UNTUK HIDUP..BUKAN HIDUP UNTUK MAKAN

wassalam..
senyuuummmm sokmo deh. =))))


Thursday, 30 August 2012

Pentingnya IDOLA


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

IDOLA...
bagi aku idola bermaksud seseorang yang boleh kita jadikan sebagai contoh, ikutan, dan rujukan. Idola yang sebenar akan membawa kita ke jalan kebaikan manakala idola yang salah akan membawa kita ke arah kejahatan.. Ia bergantung kepada siapa idola yang kita pilih sebagai panduan hidup. 

Idola yang baik memainkan peranan yang sangat penting dalam hidup kita. 
Mereka memberi kita semangat ketika kita sedang sedih.
Mereka menunjukkan jalan yang benar ketika kita tersesat jalan.
Mereka mengajar kita erti hidup yang sebenar.
Mereka membawa kita dekat kepada ALLAH swt.
Mereka menjadikan kita seorang yang berfikiran positif.
Mereka mengajar kita mengharungi hidup yang penuh dengan cabaran dan godaan ini.

Alhamdulillah.
Syukurlah jika idola kita adalah seorang yang faham apa erti hidup yang sebenar. Seseorang yang tahu apakah tujuan hidup ini. 

Rasa kesal di hati ini tatkala melihat anak muda zaman sekarang yang meng'idola'kan artis seperti penyanyi, pelakon, K-pop, I-pop, dan yang sewaktu dengannya.
Mereka yang suka bersosial, berakhlak buruk, berpakaian tidak menutup aurat, tidak menjaga maruah, berhibur secara berlebihan, dan jahil sememangnya tidak layak sama sekali untuk dijadikan idola. 

Nauzubillah.
Remaja sekarang lebih meng'idola'kan para artis berbanding dengan para ulama, pendakwah, dan tokoh ilmuan. Dua golongan ini sangat jauh berbeza. You know what i mean. 
Your life, your choices. 

Hiburan itu tidak salah. Tapi yang salah adalah hiburan secara berlebihan. Macam mana hiburan yang over ni? 
- Apabila kita menjadi fanatik dengan artis tersebut.
- Apabila kita mengikut fesyen artis itu walaupun ia tidak menutup aurat.
- Apabila kita menghadiri konsert artis itu dalam keadaan bebas dan lalai. Bercampur lelaki dan perempuan, dan berhibur sehingga lupa untuk solat. 
- Apabila kita menghafal semua lagunya, sedangkan al-Quran di rumah sudah berhabuk dek kerana tidak disentuh.
Hiburan seperti ini hukumnya HARAM. 

Bukalah hati dan carilah idola yang sebenar. Alhamdulillah sebenarnya idola yang benar masih ramai di dunia ni. 
 
Of course lah idola kita yang pertama adalah Nabi Muhammad s.a.w. Sebagai umat Islam, Sunnah nabi kita perlulah kita ikut. 
Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud :
" Aku tinggalkan kamu dengan dua perkara. kamu tidak akan sesat selama berpegang padanya. Iaitu al-Quran dan as-Sunnah. "
( Hadis Riwayat Muslim )

Idola kita yang pertama sudah lama meninggalkan kita. Semakin hari kita semakin jauh dengan Baginda, Sunnahnya semakin dilupai. Sebab itulah kita perlu mempunyai idola selepas Rasulullah s.a.w. yang selalu mengingatkan kita pada ajaran Islam yang dibawa oleh Baginda. 

Ramai idola yang boleh dijadikan ikutan,
dan idola pilihan hatiku adalah : 


Prof. Dr. Muhaya Muhamad.
Beliau mengajar aku nilai-nilai murni dan cara yang betul untuk berjaya dalam hidup.
i wanna be like her, she inspires me. ;') 


Ustazah Fatimah Syarha bt. Mohd Noordin.
Beliau mengajar aku erti cinta yang sebenar. Kisah cinta beliau dengan Dr. Farhan Hadi adalah secara terhormat. Beliau juga mengajarku tentang Fiqh Wanita.


Wardina Safiyyah.
Kisah hidupnya yang telah diberi hidayah oleh Allah amat menginsafkan. 


Ustaz Azhar Idrus.
Beliau mengajarku betapa pentingnya belajar ilmu agama Islam.
Beliau seorang yang tegas tapi lucu. Ceramahnya ringkas, padat, dan jelas. Alhamdulillah beliau adalah pendakwah yang paling ramai menarik anak muda untuk belajar agama Islam.  

Mereka adalah idolaku..
hurmm,,, tak tahu kenapa entry aku ni sendiri buat aku tersentuh, sedih. Hope that they will always be my idols. Aku bersyukur. Alhamdulillah. 
Aku pernah jatuh, tapi merekalah yang membangunkan aku kembali. ;) 

ok lah..
hope semua keluargaku, kawan2 seperjuanganku. rakan bloggersku, tidak tersalah memilih idola. 
Idolaku idolamu jua.. =D 

Assalamualaikum..
senyuummm sokmo deh 

Monday, 27 August 2012

InsyaAllah ada jalan


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم


tajuk hari ni macam pernah dengar je kan? hee
kalo pernah dengar lagu InsyaAllah by Maher Zain masti tahu cerita ni..
1st time tgk Maher Zain berlakon,, tp dlm cerita Indonesia.. kadang2 rasa kesian lak kt Maher Zain sbb semua watak dlm cite ' InsyaAllah Ada Jalan ' ni cakap dlm bahasa Indon,, so, kena ade sorang translator y akan translate satu2 kt Maher Zain,, huhu,,, =))
btw, saye salah sorang peminat lagu2 Maher Zain,, semua lagu beliau kreatif dan menginsafkan..



back to original..
kenapa tajuk hari ni macam tu?
ok, sebenarnye nak mengingatkan diri sendiri dan jugak rakan seperjuangan bahawa apa jua masalah yang kita hadapi ' InsyaAllah ada jalan ' nya.. so, NEVER GIVE UP !!! please2.. الله معنا.. 

sekarang kan musim pelajar U buat persiapan untuk balik ke U masing2.. termasuklah diriku ini..
nampak je aku rilex.. buat2 muka selamber,,
tapi dalam hati ade taman bunga.... eh?? silap2
dalam hati ade ribut taufan sebenarnye,,, berdebar-debar nak balik U..perasaan pon dah bercampur-baur..
SEDIH sebab nak tinggal family tercinta n rumahku syurgaku
EXCITED sebab nak jumpe kawan2
GERUN sebab tengok subjek2 sem depan
SEMANGAT sebab nak menuntut ilmu
MALAS nak angkut barang2 yang macam baru balik Mekah tu blk kolej.. hehe,,aduyai
n macam2 perasaan lagi..
dalam kepala aku ni,, macam2 jadual dan perancangan y disusun.. lebih hebat dan jauh lebih cepat drp komputer,, Subhanallah .. itulah BRAIN y dicipta oleh Allah,, laptop APPLE pon tak boleh lawan..
tapi... semua planning dalam kepala tu kena di copy paste ke dalam komputer or kertas sbb nanti lupe plak..

ape kunci kejayaan kite sebenarnye ekk?
PRINSIP belajar bagi saye ade 3 element iaitu --->>>
1. Usaha
2. Doa
3. Tawakkal

tu je sebenarnye kunci untuk berjaya.. kalau kite pernah gagal sebelum ni,, tanye diri kita balik.. dah cukup ke 3 element ni?? kalau tak cukup salah satu pon tak dibenarkan.. =)

kalau kita usaha je banyak tapi tak pernah berdoa --- fail
kalau kita doa je tapi tak nak berusaha --- pon fail
kalau dah usaha dan berdoa tapi marah2 dan salahkan semua orang bila gagal exam --- pon pon fail

so,, ape2 je y kite buat,, yang kite sertai,, yang kite pimpin,, berusaha dan berdoalah supaya ALLAH permudahkan segala kerja kita.. dan masa nak hadapi exam tu tawakkallah dengan membaca Bismillahitawakkal tu'alallah.....
so, kalau kita gagal pon kita takkan marah2 n kecewa sampai dah tak nak hidup.. tapi kite akan rase tenang je sebab kita dah tawakkal padaNYA.. ALLAH sedang menguji kesabaran dan keimanan kita..

eh...
aku ade tertinggal perkara yang paling penting !!
First of all.. kite kina ade ----->>>> NIAT YANG BETUL
setiap perbuatan kita mesti dimulakan denagn niat kan..
macam mane niat yang betul tu??
adakah...
- nak dapat 4 flat supaya aku famous
- supaya kawan2 jeles dengan kepintaranku

macam tu?? tak tak..salah tu..
niat yang betul adalah untuk menuntut ILMU Allah yang Maha Luas.. niat ni yang paling betul bagi aku.. sebab aku akan tersenyum dan bersemangat balik bile aku ingat balik pada NIAT aku tu..  yes! i believe it

entry ni sebenarnye untuk aku mase aku tengah stress nanti.. biaselah kat U,, setiap kali aku stress aku nak bace entry ni,, apa2 masalah pon nanti... INSYAALLAH ADA JALAN.. =)))

 الله معنا.. 




 cukup cukup sudah ~~~
ok lah.. Assalamualaikum
senyuummm sokmo deh  ^___^