:: aku hanyalah seorang manusia yang masih bertatih mencari ilmu Allah yang sgt luas.. kalau ade silap dan salah sila KOMEN yer..Kongsilah Ilmu Walau Sebesar Zarah ::

Monday, 30 January 2012

tak patut BORING ~~

assalamualaikum wbt...

pernah tak kite rase boring??
boring tahap cipan...
boring nyer hari ni.. tak taw nk wat ape..
nk lepak....kwn2 sume ade keja..
nk dating..takde awek plak...
alahai...boring nyer idop aku !!!
arghh..boring..boring...dan boring..



hurmm,,sampai mcm tu skali boring nye ek...
knape kite boring??
betul ke dah takde pape nk buat..??

kite lupe....
sebenarnye ade something y sgt penting y patot kite buat..
iaitu..zikrullah atau mengingati ALLAH..
kalau boring...
ade baiknye jika kite 'lepak' dgn ALLAH drp lepak dgn kawan2
ade baiknye jika kite 'dating' dgn ALLAH drp dating dgn awek
betol x?

so,,org y boring ni sebenarnye adalah org y lalai...
lalai akan kewajipannya pada illahi
lalai akan nikmat duniawi hingga lupa akan akhirat..
terlupa utk mengumpul 'bekalan' ke akhirat
ape 'bekalan' tu??
pahala la..ape lagi

janganlah kita terlalu leka mengumpul harta..
tapi pahala lupa nk kumpul...
sedangkan pahala adalah harta di akhirat kelak...
yela kan...sebab duit ni nampak di mata..
pahala invisible la pulak..
kalau la pahala ni boleh dilihat dan berupa seperti berlian ke,,permata ke,,emas ke,,
confirm sume nk kumpul pahala...
mane tak nye...dah pahala jauh lebih senang nk dpt drp duit..
bace al-Qur'an..satu huruf pon dpt pahala...senangkan??
kalau duit..sapela nk bagi....10 sen pon kena usaha taw...


waahh...kalau pahala berupa berlian mcm ni..sape tak nak kan...berebut weh nk kumpul pahala...

biase la....kita sebagai insan selalu terlupa akan ALLAH...
bukan sengaja nk lupa kan...
maksud insan itu sendiri pon LUPA sebenarnye..
insan berasal drp perkataan arab..iaitu an-nisyan...y bermaksud lupa
sebab tu la kite perlu sentiasa mendampingi org yang berILMU dan berIMAN..
supaya mereka akan sentiasa mengingatkan kite kpd ALLAH...

so,,lepas ni,,,kalau boring datang melanda hati
cepat2 la amik al-qur'an...bace
bace skali dgn terjemahan lg elok..
slain tu,,berzikirlah..beristighfar,, muhasabah diri dan byk lagi y perkara baik y boleh dilakukan
insyaALLAH..
keboringan anda akan hilang..
x pecaya?? acu cubo try test....hehe
cam iklan plak!  =)


senyum pon bole dpt berlian taw...senang nyer...
so,,jangan kata apa apa..senyum!

wallhua'lam...

Wednesday, 25 January 2012

Ketika Cinta Bertasbih


assalamualaikum....
beberapa hari y lepas..ak tgk citer ktika cinta bertasbih ni...mmg ketinggalan zaman la ak bru nk tgk kan..huhu...x kesahlah..
y penting...ak mau ngomong di sini..crita ini begitu indah buat aku dong...begitu menarik dan pnuh informasi..jalan crite nye x lari drp ajaran islam..alhamdulillah..
ak kagum dgn crite cinta drp indonesia..contohnye ktika cinta bertasbih n ayat2 cinta...sbb jalan critenya sgt indah..ayat2 y digunakan...memang menepati syariat islam...filem2 sprti ni perlu diperbanyakkan lagi spy dapat menyedarkan para remaja y masih dibuai lamunan cinta duniawi y indah...y terbina drp hasutan syaitan durjana...

dalam crita nih..kalau seseorang lelaki berkenan akan seorang wanita..lelaki itu terus berjumpa dgn wali nya dan menyatakan hasrat nya utk berkahwin...dan kalau wanita tersebut setuju..mrk terus akad nikah....
mcm mana dgn CINTA?
mereka  x berCINTA ka?
cinta mereka jauh lebih indah dan semestinya cinta itu dlm keredhaan illahi...iaitu  
CINTA selepas kahwin...masyaAllah

beside that...crita nih jgk menekankan bahawa jodoh seseorang itu telah ditetapkan oleh ALLAH.....kalau ada jodoh,,,takkan ke mana walau tornado melanda..walau tsunami menimpa,,walau el nino berlaku..walau apa2 lah y sewaktu dgn nya..
so,,janganlah risau, resah, bimbang, cuak kalau anda belum bertemu jodoh lagi...
think that ------>>> ALLAH sudah tetapkan jodoh ku
tugasmu skrg hanyalah perlu berdoa spy dijodohkan dgn seseorang yang berILMU dan berIMAN yang dapat menjadi ketua keluarga yang dapat memimpin keuarganya ke jalan yang benar...jalan menuju jannatullah...syurga Firdausi...Amin ya Rabb...insyaALLAH


nasihat ikhlas drp aku...
------>>> janganlah bercinta bagai nak rak sebelum berkahwin...dapat dosa free je taw..kalau dosa boleh dilihat...confirm x tahu nk simpan kt mane..penuh satu rumah..nk wat camner..tiap2 hari call. msj, dating, rindu..tambah dosa...membazir duit, tenaga, masa, emosi je larh...

------>>> carilah pasangan hidup yang lengkap ilmu agamanya...jgn pikir nk y hensem n cantik je..or y berharta je..

HENSEM & CANTIK >>> nanti tua berkedut jgk
BERHARTA >>> nanti mati..harta bukan boleh bwk masuk kubur..x leh bwk ke akhirat..satu lagi setiap sen drp harta itu akan dipersoalkan di akhirat kelak...igtlah...org yang paling kaya di akhirat adalah org yang paling byk pahala... ( pahala --->> duit )
BERAGAMA >>> bahagia selamanya di dunia dan akhirat..insyaallah..

so,,,your life,,your choice
ingin pilih jalan yang dimurkai atau diredhai ALLAH??
haaa...pilih2..jangan malu2....eheee..

Monday, 9 January 2012

mujarabnye H2O

video


assalamualaikum...
hari ni tibe2 mood nk berblogging dtg..
nk release stress kejap..
aku nk share pasal H2O..atau AIR..
air diperbuat drp 2 atom hydrogen dan satu atom oxygen...
when these three atoms comes together, they form a strong bond that is difficult to break. the strength of these bond keeps a water molecule together for milliions or even billions of years!!
waaauuuu.....subhanallah!


air sebenar adalah molekul y sgt ajaib,,
pernah terfikir x knape org selalu buat air yasin dan minum bile nk exam??
knape kalau pergi jumpa pakar perubatan kt darul syifa'..doktor bagi air tawar y dibace ayat al-quran?
knape kalau ade orang histeria atau meracau..kite sapukan air y dibaca ayat al-quran ke mukanya??
dan etc.....
semua AIR..

dulu..umi aku pon pernah bagi taw..
air ni faham ape yang kite nak..so,,setiap kali minum air..umi ak suruh jgn lupa bace bismillah dan niatkan ape yang kita hajati..
umi kate..air ni ubat yang paling mujarab..asalkan kita yakin...
yakin dgn ALLAH..kerana setiap zarah yang bergerak adalah kerana suruhan ALLAH..

aku ikut ape yang umi kate..
dan bile aku belajar kt matrik perak..aku terjumpa satu artikel tentang air...subhanallah..ak teruja.
ni artikel nyer.......
-------------------------------------------------------------------------

Seorang ilmuan Jepun Dr. Masaru Emoto dari Universiti Yokohama telah merintis kajian saintifik tentang molekul air. Beliau dengan tekun melakukan penyelidikan tentang perubahan molukel air. Hasil kajiannya mendapati air ternyata boleh “mendengar” kata-kata, “memba-ca” tulisan dan boleh “mengerti” pesanan. Dalam bukunya The Hidden Message in Water, Dr Masaru Emoto menghuraikan bahawa air bersifat boleh merakam pesanan, seperti pita magnetik atau compact disk. Apabila kata-kata yang baik diungkapkan pada air, didapati molukel air terbentuk seperti krsital yang sangat indah dan bersinar. Manakala apabila kata-kata kesat dan buruk diungkapkan kepadanya, molukelnya berubah menjadi buruk rupanya dan menggerunkan seperti sel barah. Ketika musik heavy metal diperdengarkan, kristal hancur.

Beliau juga telah telah membuat kajian ke atas air-air yang dibacakan ayat-ayat suci Quran dan mendapati hasilnya molekul air tadi seperti berlian yang berkilau-kilau, cantik bercahaya.
Mengikut hasil kajiannya juga, antara molukel air yang paling cantik bercahaya ialah air zam-zam. Molekulnya tersusun cantik, seperti berlian bersegi-segi, bersinar-sinar dan berwarna-warni melebihi dua belas warna! Tidak hairanlah air zam-zam menjadi begitu berkhasiat kerana ianya menyimpan doa jutaan manusia selama ribuan tahun sejak Nabi Ibrahim a.s. Demikianlah juga dengan air kolah masjid yang telah merakam suara azan, bacaan ayat-ayat Quran, zikir, doa dan pengajaran ilmu agama di masjid tersebut.

Semakin kuat konsentrasi orang yang berkata-kata atau berdoa pada air, semakin kuat kesannya yang terhasil pada molekul air. Air boleh memindahkan bacaan tadi melalui molekul air yang lain. Barangkali penemuan ini dapat menjelaskan kenapa air biasa yang dioakan boleh menyembuhkan penyakit.


-------------------------------------------------------------------------------


ni lah molekul air zam zam....subhanallah...cantik sgt..x sangka kita minum molekul yang sgt cantik..
nk tahu knape air zam zam adalah air yang paling cantik??
sbb air ni mengandungi jutaan doa daripada umat islam yang dtg ke mekah..dan air ni jgk mendengar azan 5 kali sehari..

salah seorang saintis jepun yang turut mengkaji tentang molekul air..
memeluk agama islam apabila mengetahui bahawa air zam zam ni hanya ada di mekah...alhamdulillah..

jom tengok molekul air dalam keadaan yang berbeza...





menarik kan ciptaan ALLAH....

oh yaa...dalam badan kita pon ade banyaaakkk air....
60% dalam badan manusia adalah air..
so,,setiap hari,,kita perlulah hanya mengucapkan kata2 yang indah shj..supaya molekul air dalam badan kita jadi cantik..bayangkan kalau setiap hari kita mngaji al-quran,,mendengar azan,,berzikir,,berkata kata baik..dan berdoa..betapa cantik air yang ada dlm badan kita...
that's why orang yang beriman,,warak,,mukanya bercahaya seperti air zam zam tadi.....

dan bayangkan pula kalau setiap hari kita berkata kata kesat..dengar muzik rock..x smayang..x mengaji..betapa hodohnye molekul air yang ade dlm badan kite..
that's why org yang ''tersesat'' macam ni wajahnye kusam dan gelap,,walaupun org nye sebenarnye cantik atau hensem..tp x nmpak sbb tiada cahaya keimanan.....
tapi org yang sbenar nye x cantik atau hensem pon...tapi nmpak sgt cantik disebabkan oleh cahaya keimanan...masyaALLAH...

alhamdulillah~~~

Sunday, 1 January 2012

hari lahir abah

assalamualaikum.....
sbenarnye hari ni sgt special...
hari lahir ABAH !!!!
amboih...bukan menjerit tu yew..excited..haha
ok
SELAMAT HARI LAHIR ABAH

> semoga panjang umur
> semoga murah rezeki
> semoga hidup dlm keredhaan ilahi selalu hendaknye
> luv u so much la abah........

ahlan wa sahlan 2012




berubah kpd yang lebih baik ok !!!!!!!!!


tata 2011....
selamat berlalu yerr