:: aku hanyalah seorang manusia yang masih bertatih mencari ilmu Allah yang sgt luas.. kalau ade silap dan salah sila KOMEN yer..Kongsilah Ilmu Walau Sebesar Zarah ::

Thursday, 9 February 2012

Dahsyatnya tipu muslihat Iblis

assalamualaikum wbt..

mase cuti hari tu,,,aku ade bace buku yang berjudul 'Dahsyatnya tipu muslihat iblis' karya drp Ibnu Qayyim al-Jauziah...


iblis mempunyai banyak cara dan ramuan utk mengajak manusia mlakukan kejahatan...
lebih nipis iman yang ada pada seseorang tu,,lebih mudah la iblis dpt menghasutnya...
sungguh dahsyat dan hina perbuatan iblis laknatullah ini...iblis sanggup lakukan apa sahaja supaya muslihatnya berjaya..kerana iblis telah bersumpah utk menyesatkan ank Adam sehingga hari kiamat...
sedarkah kite bahawa iblis sedang berusaha utk meramaikan pengikutnya dan sahabatnya utk bersama di dalam neraka kelak??
nauzubillah....
jgn sekali kali kita turut menjadi kawan kpd iblis penderhaka ini...

Untuk kaum Hawa,,,
aku nak kongsi petikan dalam buku ni...

dari Hasan bin Shalib, dia berkata, " aku pernah mendengar syaitan berkata kpd wanita, " Engkau adalah separuh pasukanku, engkau adalah anak panah yang kuluncurkan dan aku tidak penah salah sasaran. Engkau adalah penyimpan rahsiaku dan engkau adalah utusanku jika aku memerlukan. "

astaghfirullahalazimm....
jgn biarkan diri kita dianggap pasukan iblis wahai kaum Hawa !!!

knapa iblis menganggap wanita ini separuh drp pasukannya?
kisah ini boleh menjawab kekonfiusan kite...

buku ni ada mengisahkan tentang seorang ahli ibadah y setiap hari kerjanya hanya beribadah kpd Allah..
suatu hari ahli ibadah ini didatangi sebuah keluarga yang ingin menumpangkan seorang perempuan di rumahnya krn mereka ingin pergi berperang..dgn berat hati,,ahli ibadah ini menerima wanita itu utk menumpang di rumahnya..
setiap hari ahli ibadah ini akn meletakkan mknn jauh drp bilik wanita itu..slps itu ahli ibadah akn naik ke tingkat ats..then,,wanita itu akn keluar utk mengambil mknn nya..mereka tidak pernah berjumpa..
sejak hari itu,,iblis terus menerus mendatangi ahli ibadah ini utk menghasutnya..
tp hasutannya tidak menjadi...iblis begitu sabar dan dia tidak putus asa utk terus menghasut ahli ibadah itu selama berbulan bulan lamanya..
dipendekkan cerita laa.....
akhirnya ahli ibadah itu berzina dgn wanita itu sehingga menyebabkan wanita itu mengandung..
lps tu,,iblis menghasut pula ahli ibadah itu utk membunuh wanita itu dan anaknya supaya perbuatannya tidak diketahui oleh ahli keluarga wanita itu...
setelah ahli kluarga wanita itu kembali dr perang....ahli ibadah itu menyatakan kematian wanita itu dan ahli keluarganya menerima kematiannya dgn hati y begitu sedih..
suatu malam iblis menjelma dan masuk ke dlm mimpi ahli kluarga wanita itu dan mengatakan bhw ahli ibadah itu telah menyebabkan wanita itu mengandung dan dia telah membunuhnya...
esoknya,,ahli kluarga wanita itu ke rumah ahli ibadah utk mengetahui hal sbenar,,,akhirnya ahli ibadah itu mengaku..dgn marahnya kluarga wanita itu ingin mebunuhnya..
pada saat ahli ibadah ingin dibunuh...iblis berbisik kpd ahli ibadah supaya menyatakan kufur kpd Allah kalau dia hendak selamat..ahli ibadah itu mengikut kata2 iblis itu..
then,,ahli ibadah itu dibunuh juga oleh kluarga wanita itu...
kesimpulannya???
ahli ibadah itu mati dlm kekufuran dan secara langsung menjadi kawan seneraka dgn iblis itu nanti..
iblis y berjaya dgn misi nya tadi...ketawa besar dan bangga...nauzubillah..betul2 dahsyat kan..
sedangkan ahli ibadah terpedaya dgn hasutan iblis..apatah lg kita y imannya senipis kulit bawang?
renungkanlah...

aku nk beri peringatan utk diri aku n sahabat2 ku sekalian...
sifat anak keturunan Adam yang paling mudah membantu syaitan adalah MARAH. Sebab jika seseorang marah, maka syaitan dpt membolak-balikkannya sebagaimana ank kecil membolak-balikkan bola.

so,,lepas ni jgn marah2 dah ye...
kawal perasaan dan banyakkan bersabar...

DOA
kami memohon keselamatan kpd ALLAH dari tipu daya dan cubaan syaitan, kejahatan jiwa dan dunia. Sesungguhnya Dia Maha Dekat dan Maha Memakbulkan doa. Semoga ALLAH menjadikan kita termasuk golongan orang2 Mukmin... Ameen

No comments:

Post a Comment