:: aku hanyalah seorang manusia yang masih bertatih mencari ilmu Allah yang sgt luas.. kalau ade silap dan salah sila KOMEN yer..Kongsilah Ilmu Walau Sebesar Zarah ::

Monday, 27 August 2012

InsyaAllah ada jalan


السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم


tajuk hari ni macam pernah dengar je kan? hee
kalo pernah dengar lagu InsyaAllah by Maher Zain masti tahu cerita ni..
1st time tgk Maher Zain berlakon,, tp dlm cerita Indonesia.. kadang2 rasa kesian lak kt Maher Zain sbb semua watak dlm cite ' InsyaAllah Ada Jalan ' ni cakap dlm bahasa Indon,, so, kena ade sorang translator y akan translate satu2 kt Maher Zain,, huhu,,, =))
btw, saye salah sorang peminat lagu2 Maher Zain,, semua lagu beliau kreatif dan menginsafkan..



back to original..
kenapa tajuk hari ni macam tu?
ok, sebenarnye nak mengingatkan diri sendiri dan jugak rakan seperjuangan bahawa apa jua masalah yang kita hadapi ' InsyaAllah ada jalan ' nya.. so, NEVER GIVE UP !!! please2.. الله معنا.. 

sekarang kan musim pelajar U buat persiapan untuk balik ke U masing2.. termasuklah diriku ini..
nampak je aku rilex.. buat2 muka selamber,,
tapi dalam hati ade taman bunga.... eh?? silap2
dalam hati ade ribut taufan sebenarnye,,, berdebar-debar nak balik U..perasaan pon dah bercampur-baur..
SEDIH sebab nak tinggal family tercinta n rumahku syurgaku
EXCITED sebab nak jumpe kawan2
GERUN sebab tengok subjek2 sem depan
SEMANGAT sebab nak menuntut ilmu
MALAS nak angkut barang2 yang macam baru balik Mekah tu blk kolej.. hehe,,aduyai
n macam2 perasaan lagi..
dalam kepala aku ni,, macam2 jadual dan perancangan y disusun.. lebih hebat dan jauh lebih cepat drp komputer,, Subhanallah .. itulah BRAIN y dicipta oleh Allah,, laptop APPLE pon tak boleh lawan..
tapi... semua planning dalam kepala tu kena di copy paste ke dalam komputer or kertas sbb nanti lupe plak..

ape kunci kejayaan kite sebenarnye ekk?
PRINSIP belajar bagi saye ade 3 element iaitu --->>>
1. Usaha
2. Doa
3. Tawakkal

tu je sebenarnye kunci untuk berjaya.. kalau kite pernah gagal sebelum ni,, tanye diri kita balik.. dah cukup ke 3 element ni?? kalau tak cukup salah satu pon tak dibenarkan.. =)

kalau kita usaha je banyak tapi tak pernah berdoa --- fail
kalau kita doa je tapi tak nak berusaha --- pon fail
kalau dah usaha dan berdoa tapi marah2 dan salahkan semua orang bila gagal exam --- pon pon fail

so,, ape2 je y kite buat,, yang kite sertai,, yang kite pimpin,, berusaha dan berdoalah supaya ALLAH permudahkan segala kerja kita.. dan masa nak hadapi exam tu tawakkallah dengan membaca Bismillahitawakkal tu'alallah.....
so, kalau kita gagal pon kita takkan marah2 n kecewa sampai dah tak nak hidup.. tapi kite akan rase tenang je sebab kita dah tawakkal padaNYA.. ALLAH sedang menguji kesabaran dan keimanan kita..

eh...
aku ade tertinggal perkara yang paling penting !!
First of all.. kite kina ade ----->>>> NIAT YANG BETUL
setiap perbuatan kita mesti dimulakan denagn niat kan..
macam mane niat yang betul tu??
adakah...
- nak dapat 4 flat supaya aku famous
- supaya kawan2 jeles dengan kepintaranku

macam tu?? tak tak..salah tu..
niat yang betul adalah untuk menuntut ILMU Allah yang Maha Luas.. niat ni yang paling betul bagi aku.. sebab aku akan tersenyum dan bersemangat balik bile aku ingat balik pada NIAT aku tu..  yes! i believe it

entry ni sebenarnye untuk aku mase aku tengah stress nanti.. biaselah kat U,, setiap kali aku stress aku nak bace entry ni,, apa2 masalah pon nanti... INSYAALLAH ADA JALAN.. =)))

 الله معنا.. 




 cukup cukup sudah ~~~
ok lah.. Assalamualaikum
senyuummm sokmo deh  ^___^

  

12 comments:

  1. selamat menymbung pengajian bloggerz

    ReplyDelete
  2. jgn pernah tahu ye, give up tu gapo. gudluck. takmo aih sedih2. :)

    ReplyDelete
  3. Kita sama laa..buat2 rilek padahal dlm hati huh macam2 ado..hihi
    Apepun gud luck ok! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,, panda cover dih,, tq..goodLuck ko fatihah jgk =)

      Delete
  4. salam ukhuwahfillah farhana..
    terima kasih kerana menjadi sahabat saya..
    saya juga peminat lagu2 maher zain..
    semuanya menginsafkan..
    moga kita akan dapat kebaikannya..


    nice blog!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam,, terima kasih krn sudi jadi sahabat sy juga .. =)
      semoga perkenalan kita berkekalan..insyaAllah =)

      Delete
  5. insyaALLAH..
    rajin2 share ilmu ya..
    rajin2 juga komen kat blog saya..
    share ilmu walau sebesar zarah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah =) shukran jazilan azian

      Delete