:: aku hanyalah seorang manusia yang masih bertatih mencari ilmu Allah yang sgt luas.. kalau ade silap dan salah sila KOMEN yer..Kongsilah Ilmu Walau Sebesar Zarah ::

Monday, 26 August 2013

2 Kisah menarik

 السلام عليكم
 بسم الله الرحمن الرحيم

Kali ni saya nak kongsi 2 kisah menarik yang berlaku dalam hidup Sultan Muhammad Al-Fateh. 

Kisah #1

Abu Ayub al-Ansari adalah sahabat Nabi Muhammad SAW dan beliau masih hidup ketika Sultan Beyazid memerintah di Turki. Ketika itu beliau berumur 81 tahun dan sudah uzur. Sultan beyazid dan tenteranya ingin pergi berperang untuk menakluk Kota Konstantinopel yang berada di Rom. Tiba2 Abu Ayub al-Ansari ingin menyertai peperangan tersebut. Ramai yang menentang kerana beliau sudah tua dan tak mampu untuk berperang malah dikhuatiri akan membebani tentera lain. Beliau tetap bertegas dengan pendiriannya dan menyatakan tujuannya untuk memburu syahid. Akhirnya mereka akur dengan keinginannya itu. 

Setelah perang bermula, Abu Ayub al-Ansari turut berperang untuk menawan Kota Konstantinopel itu. Pada waktu malam, perang dihentikan buat seketika dan pada malam tersebut Abu Ayub al-Ansari sakit tenat dan meninggal dunia. Sultan Beyazid menunaikan permintaan terakhir Abu Ayub al-Ansari untuk dikuburkan di tepi benteng Kota Konstantinopel. Sultan memberi amaran kepada Rom supaya tidak mengacau kubur sahabat Rasulullah SAW itu. 

Setelah beberapa bulan, Maharaja Rom berdegil dan ingin merosakkan kubur Abu Ayub al-Ansari. Dia menyuruh tentera menggali kubur beliau dan alangkah terkejutnya Maharaja Rom apabila mayat Abu Ayub al-Ansari masih sempurna walaupun dah ditanam berbulan-bulan lamanya. Kerana kagum, Maharaja Rom memindahkan kuburnya ke dalam kota dan kubur itu menjadi tempat memuja orang Rom kerana dipercayai mempunyai kuasa. 

Gambar hiasan

Selepas beberapa ratus tahun, Sultan Muhammad al-Fateh  berjaya menawan Kota Konstantinopel dan Baginda mencari semula kubur sahabat Nabi itu. Apabila digali semula, ternyata mayatnya masih sempurna seperti baru sahaja ditanam. Orang Turki yang bersama Baginda ketika itu bergilir-gilir mencium kaki Abu Ayub al-Ansari untuk mendapat berkat. Apabila tiba giliran Baginda Sultan, kaki itu mengelak beberapa kali kerana tidak mahu dicium oleh Baginda. Syeikh Bayram  iaitu seorang ulama' mengatakan bahawa Abu Ayub al-Ansari malu untuk dicium oleh Sultan. 

The end~~~ 
Menarikkan cerita sahabat nabi kita. Mengagumkan.. Ohsem..
Begitulah cara Allah SWT menunjukkan kekuasaannya untuk menguatkan iman di dada kita. Adakah kita berfikir? Renungkanlah.. 

Kisah #2

Kisah ini berlaku setelah Sultan Muhammad al-Fateh sudah berjaya menawan Kota Konstantinopel dan ditukar namanya menjadi Istanbul. 

Pada suatu malam, seperti biasa Baginda akan menjadi rakyat biasa dan berjalan di sekitar kota untuk melihat aktiviti rakyat. Ketika Baginda berjalan di tepi sebuah rumah, Baginda terdengar suara perempuan membaca al-Qur'an. Baginda tertarik dengan bacaan itu dan berhenti di situ lalu mendengar bacaan itu hingga selesai. Tiba2, Baginda terdengar perbualan antara perempuan itu dengan ibunya. .

" Ibu, air susu ini telah tumpah "

" Malangnya, kalau macam ni hasil jualan kita esok hanya sedikit sahaja. "

" Erm, tak apalah ibu. Kita redha jelah. "

" Haa apa kata kita tambah air ke dalam susu ini. Orang tak akan perasan. "

" Tak nak lah ibu. Sultan berpesan supaya kita jujur dalam jualbeli. Saya tak nak kita melakukan dosa. Biar hasil jualan itu sedikit tapi berkat di sisi Allah. "

" Baiklah nak. Ibu minta maaf. "

Baginda kagum dengan kejujuran perempuan tersebut. Esoknya, Baginda menjemput ibu dan anak itu ke istana. Baginda bertanya adakah anak perempuannya sudah berkahwin atau masih dara. Ibunya menjawab bahawa anaknya masih belum berkahwin lalu Baginda melamarnya untuk dijadikan isteri alang2 Baginda pun masih bujang. 

Gambar hiasan

The end~~~~
Mulia sungguh cara Baginda melamar gadis tersebut. Cara pertemuan mereka juga mulia. Kan?? Hebat sungguh peribadi Sultan Muhammad al-Fateh. Semoga keperibadian Baginda dicontohi oleh umat Islam masa kini. Amin,, 

okey. sudah siap coretan kali ini. Semoga bermanfaat. 
senyuummmm sokmo =))))


No comments:

Post a Comment